Algemene Informatie: de Statistieken

Als toerist in Nederland is het handig om wat te weten over het land zelf voordat je het bezoekt. Op deze manier kan je al een beetje verwachten wat je als toerist allemaal zult zien in Nederland. Zo is Nederland het dichtst bevolkte land van de hele Europese Unie. Op een vierkante kilometer wonen gemiddeld vijfhonderd Nederlanders! Het grootste deel van deze bevolking (zo’n 40 procent) woont in het gebied dat de Randstad heet. De Randstad is het gebied rond de vier grote steden: Amsterdam (de hoofdstad), Rotterdam (bekend om haar haven), Den Haag (waar de regering gevestigd is) en Utrecht. Dit gedeelte van Nederland ligt erg laag. In totaal ligt een kwart van de oppervlakte van Nederland (het totale oppervlakte is ongeveer 42 000 vierkante kilometer) onder de zeespiegel.

Door de lage ligging vanthe Rhine Nederland staat het land bekend om water. Niet alleen gaan drie brede rivieren (de Rijn, Maas en Schelde) traag door oneindig laagland, er zijn ook veel dijken, polders en gemalen die de Hollanders bijstaan in hun eeuwige strijd tegen het water. Het landschap wordt dan ook sterk getekend door veel polders en de bijbehorende plassen.

In dit landschap is her en der een gezellig dorpje of stad te vinden, waar het overgrote deel van de bevolking huishoudt. De Nederlanders zijn over het algemeen bekend om hun directheid en openheid en hun tolerantie naar ethische kwesties zoals abortus en euthanasie. Over het algemeen zijn de Nederlanders erg actief qua sport: vooral voetbal, hockey en korfbal worden veel bedreven. Op het gebied van onder andere voetbal, honkbal en hockey speelt Nederland ook in de top. Het tenue van Nederlandse elftallen zijn doorgaans de kleur oranje. Oranje is namelijk de kleur van het koningshuis, afstammend van Willem van Oranje, de zogenaamde ‘Vader des Vaderlands’. Tijdens nationale feestdagen zoals Koningsdag (27 april) of bij grote sportevenementen zoals een wereldkampioenschap kleuren de Nederlanders het land en zichzelf massaal met deze kleur.