De Geschiedenis van Nederland
In de loop der eeuwen is Nederland uitgegroeid tot het ver ontwikkelde land dat het nu is. Vroeger was het land echter niet zo vooruitstrevend als dat nu het geval is. In vroegere tijden bleven de Nederlanders erg gehecht aan het leven van de landbouw, en was er niet veel vraag naar ontwikkelingen. Zo begon Nederland relatief laat aan de Renaissance. In de Gouden Eeuw echter (de zeventiende eeuw) was Nederland één van de grootmachten van de wereld. Kolonies over de hele wereld (Suriname, Indonesië) leverden de Hollanders de grondstoffen en specerijen die ze nodig hadden om een welvarend land te worden. Dit werd mogelijk gemaakt door de Verenigde Oost-Indische Compagnie, een van de grootste handelsondernemingen van die tijd. Deze periode van welvaart in de ‘Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden’ zie je goed terug in de grote, rijkversierde pakhuizen in bijvoorbeeld Amsterdam. In de Gouden Eeuw was Nederland verder ook erg tolerant tegenover andersdenkenden. Het gevolg hiervan was dat veel geleerden die niet ‘gewenst’ waren in hun thuisland vertrokken naar Nederland. Dit zorgde weer voor veel ontwikkelingen en de bouw van universiteiten in Nederland. Na een aantal slechte handelsjaren nam de welvaart in Nederland af en kwam de Gouden Eeuw ten eind.
In de achttiende en negentiende eeuw raakte Nederland weer in achterstand vergeleken met andere grootmachten. De Industriële Revolutie kwam in Nederland pas laat op gang. Ook met bijvoorbeeld het afschaffen van de slavernij was Nederland erg laat.
In de Eerste Wereldoorlog bleef Nederland op sluwe wijze onpartijdig, maar in de Tweede Wereldoorlog ging dat minder goed. Binnen een week na de inval van de Duitsers voelden de Nederlanders zich gedwongen zich over te geven na een reeks bombardementen op Rotterdam. Na vijf zware jaren, waaronder een winter waar voedsel en brandstof uiterst schaars was, werden de Nederlanders dan eindelijk bevrijd door de geallieerden, de Verenigde Staten, Engeland en Canada. Een belangrijk punt in de oorlog is het verhaal van de joodse Anne Frank, die tijdens de oorlog in haar dagboek haar ervaringen deelde toen ze ondergedoken was voor de Duitsers.