Toerisme is in Nederland maar een kleine sector. Slechts 5.4 procent van het bruto binnenlands product wordt geleverd door het toerisme. Echter, wanneer je kijkt wat voor schatten zich eigenlijk schuilhouden in het kleine, laag gelegen Nederland, dan vraag je je toch af waarom er niet meer toeristen worden getrokken naar de ‘Lage Landen’.

Nederland heeft namelijk een groot aantal toeristische attracties die bezoekers maar al te graag willen bezichtigen. Op de eerste plaats staat natuurlijk de hoofdstad Amsterdam, maar er is nog veel en veel meer te bezoeken in het land van Oranje. Denk hierbij aan de Keukenhof, een van ‘s werelds grootste bloemenparken. Ook de natuurparken van Nederland zoals de Veluwe en natuurlijk interessante uitjes naar bijvoorbeeld de Waddeneilanden maken Nederland tot een interessante en ontspannende vakantiebestemming. Overal in Nederland is wel iets leuks te vinden, van festivals tot parken en van prachtige stranden tot musea.

Een belangrijk aspect dat veel toeristen naar Nederland trekt is het klassieke beeld van de Nederlandse cultuur: de tulpen in vele kleuren, de houten klompen, de majestueuze molens, het lage land met vele dijken en windmolens. Hoewel dit beeld langzaamaan een beetje aan het vervagen is, is het nog steeds onlosmakelijk verbonden met Nederland. De afgelopen jaren begint een nieuw beeld van Nederland op te komen: het Nederland van ‘s werelds beste Dj’s, de vele coffeeshops, maar ook de vele evenementen: festivals, markten, casino’s en sportevenementen. Samen vormen deze beelden een unieke mix die voor elke toerist wel iets te bieden heeft.

Al met al kent Nederland ondanks zijn geringe oppervlakte vele bezienswaardigheden die stuk voor stuk het bekijken en bezoeken waard zijn. Overal in het land kunnen toeristen hun ogen uitkijken.