De Natuur van Nederland

Het stereotiepe beeld van Nederland is natuurlijk dat van de vele tulpen, molens, klompen en ontelbare uitgestrekte akkers. Ondanks de bevolkingsdichtheid van Nederland (ongeveer vijfhonderd inwoners per vierkante kilometer), kent het land veel heuvelloze graslanden met hier en daar een klein dorpje of stadje die voor wat afwisseling zorgt. Het landschap is ideaal om doorheen te fietsen en dit wordt dan ook veelvuldig gedaan: er is in Nederland ruim 30.000 kilometer aan officiële fietsroutes besteedt. Daarnaast kan je er als toerist natuurlijk ook zelf op uittrekken om het adembenemende laNature of Netherlandsndschap en de diverse flora en fauna te ontdekken.

In de natuurgebieden, nationale parken en nationale landschappen van Nederland, die zich in grote getale hebben verspreid over het land, genieten elk jaar weer veel mensen van de natuur. Ook de bossen en de kusten zijn erg gewilde bestemmingen. Over het algemeen zijn de activiteiten van de bezoekers in deze gebieden tamelijk rustig: een paar kilometers fietsen, zonnen op het strand achter de duinen (ondanks het zeeklimaat kent Nederland redelijk warme zomermaanden), varen over de vele plassen van Nederland. Deze plassen zijn ontstaan nadat vanaf de zestiende eeuw veel van de Hollandse veengronden werden afgegraven voor de brandstof turf. De wateren met hun percelen die zo ontstonden, zijn alleen in Nederland te vinden, wat ze tot een interessante bestemming maakt.

Een goed voorbeeld van de ongerepte natuur in Nederland is het nationale park De Hoge Veluwe. Het is gebied is een van de grootste van Nederland met ongeveer 5.400 hectare aan prachtig natuurgebied. In het park is veertig kilometer aan fietspad aangelegd en er kunnen gratis fietsen geleend worden. De Veluwe is uiterst geschikt om wilde dieren te spotten. Denk hierbij aan edelherten en wilde zwijnen. Onderweg kan rustig gepicknickt worden midden in de natuur. Een tripje naar de Veluwe of een van de andere parken in Nederland is voor jong en oud een heerlijk ontspannende bezigheid.