Nederland in een Notendop: de Keukenhof

Krokussen, tulpen, narcissen, hyacinten, lelies: overal waar je kijkt groeien bloemen volop! De Keukenhof is een van de grootste bloemenparken van de wereld. Dit park ten noordwesten van Lisse (Zuid-Holland) trekt jaarlijks ruim een miljoen bezoekers van over de hele wereld. Drie op de vier bezoekers komt uit het buitenland, wat het tot een belangrijke toeristisch centrum maakt. Toeristen komen hier graag heen omdat de rust zorgt voor een beetje afwisseling met het drukke stadsleven.

De lange geschiedenis van dKeukenhofe Keukenhof gaat al eeuwen terug tot in de vijftiende eeuw. In 1642 werd er een klein ‘Keukenhof’ aangelegd op het erf van het slot Teylingen, een kasteel uit de dertiende eeuw dat bekend staat om zijn opvallende ronde vorm. De naam Keukenhof ontleende de tuin aan zijn functie. Het vee, wild en de vele kruiden en bessen die van dit hof kwamen, waren bestemd voor de keuken van het slot Teylingen. Na een aantal aanpassingen groeide de Keukenhof samen met het bijbehorende Kasteel Keukenhof (dat in 1641 werd gebouwd) uit tot een verbazingwekkende oppervlakte van 200 hectare. Nadat het park in 1857 werd heringericht door de beroemde tuinarchitect Zocher en Zn. (die daarna ook het Vondelpark te Amsterdam hebben ontworpen), werd een deel van het park op initiatief van de toenmalige burgemeester van Lisse, Lambooy genaamd, ingericht tot een bloemententoonstelling. Vandaag de dag is het hele terrein een grote trekpleister met bijna honderd hofleveranciers die meewerken aan de jaarlijkse tentoonstelling.

Tijdens de tentoonstelling zijn meer dan zeven miljoen bloemen te zien. Er zijn verscheidene rondleidingen en tochtjes met een fluisterboot om de vele paviljoenen van het park te bezichtigen. Soms heeft de jaarlijkse tentoonstelling ook een bepaald thema. In het jaar 2015 was dit bijvoorbeeld ‘Van Gogh’, ter ere van de beroemde Nederlandse schilder Vincent van Gogh, die precies 125 jaar daarvoor (in 1890) was gestorven. Hoogtepunt dat jaar was een zeer groot portret van Van Gogh, gemaakt van allerlei bloemen in vele kleuren.